Cildiniz En Güzel Giysiniz! Cildinizi Güneşten Korumanın Önemi

Güneşin insan vücuduna sayısız faydası bulunuyor. Birçok vitamin sadece güneş sayesinde vücuda alınabiliyor. Güneşin faydalarının yanında, güneşte uzun süre korumasız kalmanın ve yanlış güneşlenmenin ise cilde vereceği zararlar da çoktur. Bu nedenle cildin güneşten korunması gerekmektedir. Bu, güneşten kaçınmak olarak algılanmamalı, doğru ve korunaklı bir şekilde güneşle temas edilmelidir.

Cildi Güneşten Korumak Neden Önemlidir?

Özellikle yaz ayları, güneşin en çok göründüğü zamanlardır. Bu aylarda birçok kimse, tatil için deniz kenarlarına giderek, zamanlarının büyük bir kısmını da güneşlenerek geçirirler. İnsan cildi ise, korumasız olduğunda güneş ışınlarından olumsuz olarak etkilenir ve birçok sorunlarla karşılaşılır.

Güneşin cilde verdiği belli başlı zararlar şunlardır;

* Ciltte yanıkların oluşması: uzun süre korumasız olarak güneş altında kalınması, güneş ışınlarında bulunan ultraviyole (A ve B) ışınlarının cildi yakmasına neden olur. Açık cilt rengi olanlar ise, bu ışınlardan daha fazla etkilenir ve daha çabuk yanık oluşumları meydana gelir. Güneş ışınlarından dolayı ciltte birinci ve ikinci derecede yanıklar oluşmaktadır. Özellikle ikinci derece yanıklar daha tehlikelidir ve tedavisi de daha zor ve uzun sürelidir.

  • Ciltte kırışıklıkların oluşması: ciltte bulunan elastin, cildin elastikiyetini sağlıyor. Güneş ışınlarının uzun süre cilde temas etmesi ise, elastin liflerine zarar veriyor. Elastin liflerinin hasar görmesi ise, ciltte kırışıklıkların oluşmasına neden oluyor.
  • Ciltte lekelerin oluşması: güneş ışınlarının diğer bir olumsuz etkisi ise, cilt lekesi olarak adlandırılan siyah noktaların oluşmasıdır.
  • Çillenme: güneş ışınları özellikle açık tenli kişilerde çillenme de oluşturuyor. Bazı cilt kanseri belirtileri de çiller ile karıştırılabiliyor.
  • Solar keratoz (ciltte pul ve kabuklanma oluşumu)
  • Çiftçi dudağı (kurumuş ve çatlamış dudaklar): cilt kanserine bile neden olabiliyor

Bu rahatsızlıkların yanında, güneş ışınlarından korunmadan uzun süre temas edilmesi, hücre ve cilt kanserlerine de neden olmaktadır. Bu nedenle cildin güneşten korunması önem arz etmektedir.

Güneşin Etkilerini Değiştiren Faktörler

Güneşin ultraviyole ışınlarının türlerinin cilt üzerinde değişik olumsuz etkileri bulunuyor. bazıları az, bazıları ise çok miktarda olumsuzluk yapmaktadır.

Genel olarak ise, şu etkileri bulunuyor;

  • Deri tabakasını kabalaştırma ve kalınlaştırma (dört kata kadar)
  • Leke ve damarlanma oluşumu
  • Derinin normalden daha erken yaşlanması, pürüzlü, kuru ve sarı bir deri oluşması
  • Kanser türleri

Güneş ışınlarının bu olumsuz etkileri, herkeste ve her zaman aynı şiddette gözükmemektedir.

Güneşin etkilerini değiştiren önemli faktörlerin başlıcaları şunlardır;

  • Derinin tipi (tenin rengi ve kalınlığı gibi)
  • Ultraviyole ışınlarının yoğunluğu ve birikim etkileri
  • Yaşam süresince güneş ışınlarına maruz kalınan süre toplamı
  • Yaşanılan yerin rakımı ve Ekvator’a yakınlığı

Güneş ışınlarının en çok zarar verdiği ciltler açık tenli ciltlerdir. Ayrıca deri kalınlığı ince olanlar da daha fazla etkilenmektedir. Güneş ışınlarının suyun altında iken de zararlı olduğu konusu unutulmamalıdır.

Güneşin Etkilerini Değiştiren Faktörler

Güneşten Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Güneşin bu kadar çok zararlı etkisi bulunmasına rağmen, bu etkilerden korunmanın basit ve etkili yöntemleri bulunuyor.

Güneşten korunmak için başlıca yapılması gerekenler şunlardır;

  • Belirli saatler arasında, güneşlenmekten kaçınmak: özellikle güneş ışınlarının en dik olarak yeryüzüne geldiği 11 ile 16 saatleri arasında güneşlenmemelidir. Eğer bu saatler arsında güneşlenecekse, korunma tedbirlerinin daha fazla alınması ve aralıklarla güneşlenmesi gerekiyor.
  • Koruyucu krem kullanılması: koruyucu kremler, kullanacak kişinin durumuna göre seçilmelidir. Bebekler, lekeli ciltler, hamileler ve alerjik cildi olanlar gibi kişiler için üretilmiş, değişik özelliklerde kremler kullanılmalıdır. Bu kremler, güneşle temastan 30 dakika önce ve cildin her yerine eşit olarak sürülmeli, cilde yedirilmelidir. Kremler sudan çıktıktan veya aşırı terlendikten sonra tekrar sürülmelidir. Hava bulutlu olsa veya gölgede durulsa bile bu kremler sürülmelidir. Koruyucu kremler alınırken, güneş ve cildin durumuna uygun koruma faktörü seçilmelidir. Bu faktörün en az 30 olması önerilmektedir.
  • Gölgede durulmalı: gölgede durma olarak, ağaçların altı veya standart güneş şemsiyelerinin altı anlaşılmamalıdır. Çünkü bunların güneşten koruma etkisi bulunmamaktadır.
  • Güneş gözlüğü kullanılması: kaliteli ve sertifikalı güneş gözlükleri, nerede ise % 100 oranında gözleri güneş ışınlarından korumaktadır.
  • Uygun kıyafet giyilmesi: açık renkli, sıkı dokunmuş, uzun kollu ve bol kıyafetler tercih edilmedir. Güneşin altında dolaşırken, mutlaka şapka takılmalı ve bu şapkalar geniş siperli olmalıdır.
  • Cilde başka bir şey sürülecekse, önce koruyucu krem sürülüp en az 15 dakika beklenmelidir.
  • Cildin nemli olmasını sağlamak için, daha fazla sıvı tüketilmeli ve sık sık duş alınmalıdır.
  • Deniz veya havuzdan çıkıldıktan sonra mutlaka duş alınmalıdır.

Ayrıca, kumdan ve şemsiyelerden yansıyan güneş ışınları da cilde zarar vermektedir. Bu nedenle güneşlenecek yerin de koruma özelliği, en az koruyucu kremler kadar önemli olmaktadır. Bronz bir ten elde etmek için, uzun süre güneş altında yanmaya çalışmak da, kansere yakalanma riskini arttırdığından çok tehlikelidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı